Βατερλό πρώτο: Ο Ερντογάν εξέδωσε προκλητική NAVTEX για να… υποδεχθεί τον Μητσοτάκη. Δεσμεύει περιοχές από τον 25ο Mεσημβρινό και ανατολικά.
Βατερλό δεύτερο: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αγνοεί (!) το πρόγραμμα του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, που ετοιμάζει φιέστα στην Αθήνα.
Βατερλό τρίτο: Η επικράτηση του VMRO στα Σκόπια τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών που… ξέχασε να βελτιώσει η ΝΔ.
Βατερλό πρώτο: Ο Ερντογάν εξέδωσε προκλητική NAVTEX για να… υποδεχθεί τον Μητσοτάκη. Δεσμεύει περιοχές από τον 25ο Mεσημβρινό και ανατολικά.
Σκόπια: Έκαναν κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Μετά τη διπλή εκλογική νίκη του VMRO, άρχισαν οι δηλώσεις με τις οποίες επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες. Την μπάλα στην εξέδρα πετά η ελληνική κυβέρνηση – Η νέα πρόεδρος ανοίγει με τις δηλώσεις της τον δρόμο προς το σκέτο «Μακεδονία».
Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, καθώς ο εκλογικός θρίαμβος του VMRO τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές έφερε και τις πρώτες δηλώσεις των νικητών, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως την -ούτως ή άλλως- επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες των Σκοπιανών.
Η Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος, με τα κυβερνητικά στελέχη να επικαλούνται την «καραμέλα» ότι δεν σχολιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών, λες και δεν επηρεάζει στο παραμικρό την Ελλάδα η εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάνκοβα στην προεδρία της γειτονικής μας χώρας, η οποία έσπευσε να δηλώσει: «Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω, αυτή είναι η νίκη σας!» και «Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας, είστε οι φορείς της νομιμότητας! Η Μακεδονία είναι περήφανη!»
Αλήθεια, πώς αισθάνονται με αυτήν τη δήλωση όλοι αυτοί οι βουλευτές και υπουργοί που ξιφουλκούσαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και σήμερα σιωπούν;
Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση γι’ αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και «έριξε την μπάλα στην εξέδρα»:
«Ας περιμένουμε, καταρχάς, να δούμε τι θα πει μετεκλογικά η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία τότε, ως αντιπολίτευση, είχε, νομίζω, την πιο συνεπή, την πιο καθαρή και απολύτως ορθά διατυπωμένη, τουλάχιστον με όσα πρεσβεύουμε διαχρονικά, στάση. Είχαμε εκφράσει από την αρχή τις πολύ σοβαρές μας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, κάνοντας χρήση όλων των θεσμικών κοινοβουλευτικών εργαλείων που διαθέταμε τότε ως αντιπολίτευση. Οπως όμως είχε επισημάνει ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που αυτό θα αποτελέσει απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ψηφιστεί δηλαδή κατά πλειοψηφία, αποτελεί μία δέσμευση, η οποία με βάση τη συνέχεια του κράτους, θα ακολουθεί και τις επόμενες κυβερνήσεις. Εμείς το σεβόμαστε αυτό απολύτως. Είναι μία διεθνής συνθήκη, που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό νομίζω περιμένουμε να το δούμε να γίνεται σεβαστό και από την άλλη πλευρά. Τώρα, από εκεί και πέρα, ο χρονισμός όλων των υπολοίπων δεν έχει να κάνει με τις αιτιάσεις οι οποίες προβάλλονται κατά καιρούς από διάφορα δημοσιεύματα και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, αφού δούμε τις εξελίξεις οι οποίες επίκεινται, μπορούμε να τα σχολιάσουμε όλα συνολικά και εκεί να απαντήσουμε και συνολικά σε κάποια ερωτήματα. Αλλά ας μη μιλάμε υποθετικά για κάτι που μπορεί να δούμε να γίνεται από μία κυβέρνηση ενός άλλου κράτους. Ας περιμένουμε την κυβέρνηση αυτή, να δούμε πώς θα τοποθετηθεί και εδώ θα είμαστε, να τοποθετηθούμε και εμείς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος με επικολυρική διάθεση, λειτουργώντας κάθε άλλο παρά ως Υπουργός Εξωτερικών, βασίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική στην… ελπίδα:
«Το παρακολουθούμε από κοντά. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Εξάλλου, η σωστή διπλωματία είναι η διπλωματία η οποία κάνει πάντοτε σχεδιασμό για όλες τις δυνατές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική αλλά και στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας».
Η Τουρκία δεσμεύει το κέντρο του Αιγαίου
- Με ΝΑVΤΕΧ και εκμεταλλευόμενη τη δική μας ανεπάρκεια αμφισβητεί την ελληνική ζώνη ευθύνης για έρευνα και διάσωση.
Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Άγκυρα υπό τις κραυγές της αντιπολίτευσης σχετικά με την τουρκική άσκηση θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης στο κεντρικό και το ανατολικό Αιγαίο. Η αντιπολίτευση έχει πλήρη άγνοια των ενεργειών της ως κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η περιοχή έρευνας και διάσωσης για θαλάσσια έρευνα και διάσωση (SAR) και για θαλάσσια ατυχήματα δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα το Αιγαίο να καθίσταται ξέφραγο αμπέλι επί σειρά δεκαετιών.
Η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΑVΤΕΧ 0451/24 για επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης (SAR) για 15, 16, 22 και 23 Μαΐου 2024 από τις 5 π.μ. ως τις 19 μ.μ., σε τρεις περιοχές που ξεκινάνε ακριβώς από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά.
Η τουρκική ενέργεια βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανεπάρκεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσουν τις εθνικές ελληνικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και συγκεκριμένα στον ΙΜΟ. Και τούτο διότι λόγω άγνοιας, αδιαφορίας και ανεπάρκειας των κυβερνήσεων Σημίτη 2001, η Τουρκία ψήφισε τον νόμο 24611/12 Δεκ. 2001 με τον οποίο εντάσσει την περιοχή μέχρι τη μέση του Αιγαίου κάτω από τον έλεγχο της Άγκυρας για θαλάσσια έρευνα και διάσωση.
Επισημαίνεται ότι συμφωνημένες περιοχές έρευνας και διάσωσης για θαλάσσια ατυχήματα δεν υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ στο πλαίσιο του ΙCΑΟ και για τα αεροπορικά ατυχήματα έχουν καθοριστεί περιοχές με περιοχική συμφωνία του ΙCΑΟ 1952, που είναι για την Ελλάδα το FIR Αθηνών.
Έτσι σήμερα φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία να έχει καταθέσει τον νόμο αυτό στον ΙΜΟ μαζί με τις συντεταγμένες της τουρκικής περιοχής θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης στο ΙΜΟ το 2009, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. O τουρκικός νόμος μαζί με τον χάρτη της τουρκικής περιοχής SAR είναι καταχωρισμένος στο διεθνές εγχειρίδιο Έρευνας και Διάσωσης του IMO GLOBAL SAR.
Η τουρκική σημερινή ενέργεια με τις τρεις περιοχές SAR έχει παγιωθεί από το 2001 και δεν είναι η πρώτη φορά που εκτελείται άσκηση θαλάσσιας SAR στο Αιγαίο εντός της περιοχής που έχει καταχωρίσει ο ΙΜΟ στην Τουρκία.
Η έκδοση ΝΑVΤΕΧ από την Τουρκία έχει νομιμοποιηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η Τουρκία στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου την έγκριση κανενός για εκτέλεση ασκήσεων θαλάσσιας SAR.
Τις αμαρτίες της κυβέρνησης Σημίτη ήρθε το 2016 να επισημοποιήσει και να υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο AIP GREECE.
Όμως το θέμα έχει άλλες προεκτάσεις δεδομένου ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τυφλά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ουδόλως αντέδρασε νομικά ή επιχειρησιακά στην ενέργεια της Τουρκίας να προεκτείνει νοτιότερα την ήδη υπάρχουσα περιοχή από το 2001 προκειμένου η Άγκυρα να καλύπτει με SAR και την τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Ο Γεραπετρίτης υποβαθμίζει τη νέα τουρκική πρόκληση
- Έκανε λόγο για αποδραματοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η λογική της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί διαπιστωτικά σε όλα τα προβλήματα που αφορούν εθνικά θέματα και να κρατά στάση υποτελή, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για την Αλβανία.
Ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών οι λέξεις «αχρείαστη» και «άκαιρη» για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από τον Ερντογάν, καθώς και για την επίσκεψη Ράμα, στην Αθήνα.
Ύστερα από αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης είπε να προσθέσει ακόμα μία λέξη, για να υποβαθμίσει κάθε προκλητική πράξη της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή η λέξη είναι η «αποδραματοποίηση»:
«Θεωρώ κρίσιμο να αποδραματοποιούμε τις συναντήσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Θεωρώ, δηλαδή, σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ως κανονικές επισκέψεις εργασίας αυτές οι οποίες γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, όπως άλλωστε συμβαίνουν καθημερινά επισκέψεις με ηγέτες άλλων κρατών. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε, να συζητούμε, να αποσυμπιέζουμε τις κρίσεις, να οργανώνουμε τα επόμενα βήματά μας, χωρίς κατ’ ανάγκη να αναμένουμε ότι θα έρθουν κάποιες υψηλές συμφωνίες. Και χωρίς, από την άλλη πλευρά, να περιμένουμε ότι θα υπάρχει από αυτό ένταση, κρίση ή οτιδήποτε άλλο».
Κυβερνητικός ξεπεσμός με τον απρόσκλητο Ράμα
- Την ώρα που ο κόσμος βοούσε ότι η εκδήλωση με ομιλητή τον Αλβανό πρωθυπουργό θα γίνει την Κυριακή στο Γαλάτσι, ο Μαρινάκης έλεγε πως δεν ήξερε – Φοβική στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου και για το θέμα του Μπελέρη
Δεν έχει τέλος ο ξεπεσμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου για να μιλήσει σε Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας.
Μόλις τρεις μέρες πριν από τη σχετική εκδήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ομολόγησε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για τον τόπο της εκδήλωσης του Εντι Ράμα… Αν είναι δυνατόν!
Ο κόσμος βοά ότι η εκδήλωση θα γίνει στο Γαλάτσι, οι αντιδράσεις είναι πολλές και από διαφορετικές πλευρές και η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν ξέρει τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με τη χωρίς πρόσκληση επίσκεψη ενός ξένου πρωθυπουργού, πού θα πάει, ποιους θα δει, πού θα μιλήσει…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε χθες ότι η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου για την έλευση του κ. Ράμα στην Αθήνα, αλλά όχι για τον τόπο στον οποίο θα γίνει η προαναγγελθείσα εκδήλωση. «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον τόπο τέλεσης της εκδήλωσης» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω.
Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, που την Κυριακή 12 Μαΐου κλείνει έναν χρόνο, τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι το ζήτημα Μπελέρη δεν είναι διμερές. Δεν είναι ένα ζήτημα μεταξύ δύο κρατών, αλλά ένα ζήτημα κράτους δικαίου, τεκμηρίου αθωότητας και ανάγκης δίκαιης δίκης έστω σε δεύτερο βαθμό».
Για την απρόσκλητη επίσκεψη Ράμα μίλησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε «άκαιρη» την απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα να επισκεφθεί τη χώρα μας. Σημείωσε όμως πως «η Ελλάδα ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης για να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, στους δικούς τους συμπατριώτες».
Αυτή η χλιαρή και φοβική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έμεινε ασχολίαστη (με θετικό τρόπο για τον κ. Μητσοτάκη) από τον Εντι Ράμα. Σε δηλώσεις του σχεδόν του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα, όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους»…
Μας εμπαίζει κι από πάνω!
0 Σχόλια