Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα «χαρτιά» είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, με ισχυρό νόμισμα και δυνατότητα παρέμβασης στα παγκόσμια δρώμενα. Αμ δε...
: Πανίσχυρη στα χαρτιά χωρίς στρατό, χωρίς πόρους, σε ένα κόσμο που… αλλάζει
Προφανώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά μόλις τώρα διαπιστώνεται πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Χωρίς επαρκή στρατό, χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς στρατηγική για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων στον τομέα της ενέργειας, με σοβούσα την μεταναστευτική κρίση και κυρίως ασταθής και αβέβαιη από ένα κόσμο που δείχνει να αναδιατάσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ελπίζει σε αυτά τα… θαύματα που κάνουν όλες οι «Μαντόνες» της μαζί όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο.
Τι θα συμβεί όμως αν το πρόβλημα ξεπεράσει το θαύμα;
Οι συρρικνωμένοι στρατοί της Ευρώπης
Για τους ολοένα και πιο συρρικνωμένους στρατούς της Ευρώπης και τη μείωση των στρατευμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, γράφει η εεφημερίδα Financial Times.
Συγκεκριμένα για τη Γερμανία, η εφημερίδα σημειώνει ότι με 181.000 εν ενεργεία στρατιώτες, ο γερμανικός στρατός υπολείπεται κατά τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες από αυτούς που οι στρατιωτική του ηγεσία λέει ότι χρειάζεται για να εκπληρώσει την τρέχουσα εντολή του. Το έλλειμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλά οι αριθμοί στρατευμάτων από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δείχνουν ότι δεν είναι το μόνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει τους ετήσιους στόχους του για τις στρατιωτικές προσλήψεις κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και πέρσι οι χερσαίες δυνάμεις του έχασαν 4.000 στρατιώτες.Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη με 203.850 άνδρες και γυναίκες, εξακολουθούν να υπολείπονται των αριθμών που λένε οι στρατηγοί ότι απαιτούνται και έχουν μειωθεί κατά 8% από το 2014.
Στην Ιταλία, το μέγεθος του στρατού έχει μειωθεί από 200.000 πριν από μια δεκαετία σε 160.900 σήμερα. Στα χαρτιά, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαθέτουν 1,9 εκατ. στρατιώτες – φαινομενικά αρκετοί για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία (1,1 εκατ. στρατιώτες και 1,5 εκατ. έφεδροι). Αλλά στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα δυσκολεύονταν να δεσμεύσουν περισσότερους από 300.000 στρατιώτες σε μια σύγκρουση – και ακόμη και τότε, αυτό θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας, λένε αναλυτές στους FT.
“Ο αμυντικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για πολλά χρόνια αφορούσε το “Είστε έτοιμοι να παράσχετε 300 ειδικές δυνάμεις για το Αφγανιστάν” και δεν είχε καμία σχέση με τη μαζικότητα. Αυτό δημιούργησε κενά”, λέει ο Camille Grand, διακεκριμένος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Με εξαίρεση την Ελλάδα και την Τουρκία, “έχουμε δει μια συρρίκνωση των δυνάμεων σε όλη την ήπειρο χρόνο με το χρόνο”.
0 Σχόλια