Μπαχτσελί: Αντί να βουλώνει το στόμα του για τις σφαγές των Ελλήνων... αυτός προκαλεί και καμαρώνει! "Οι εισβολείς έπεσαν στη θάλασσα της Σμύρνης"

 

"Είναι ένα ιστορικό μάθημα σε όσους τόλμησαν να δοκιμάσουν τη δύναμη του τουρκικού έθνους"


Το πιστό σκυλάκι του Ερντογάν και πολιτικός ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που δεν χάνει ευκαιρία όποτε βρει να προβάλει το μίσος που τρέφει για τους Έλληνες, αυτή την φορά προχώρησε σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα με αφορμή την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ.

Συγκεκριμένα, η μάχη του Μαντζικέρτ διεξήχθη στις 26 Αυγούστου του 1071 ανάμεσα στην Ανατολική Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) Αυτοκρατορία και τους Σελτζούκους, ενώ κράτησε περίπου μία εβδομάδα.

H 26η Αυγούστου έχει μείνει στην Ιστορία ως μία από τις πιο καθοριστικές –και θλιβερές– ημερομηνίες για τον Ελληνισμό, καθώς εκείνη την ημέρα του 1071 έλαβε χώρα η μάχη του Μαντζικέρτ, μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ’ Διογένη και των Σελτζούκων Τούρκων υπό τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν.

Στη μάχη οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) υπέστησαν πανωλεθρία, με τους ιστορικούς να θεωρούν ότι τότε ξεκίνησε η αρχή του τέλους τους.

Αντιθέτως, οι Σελτζούκοι καθιέρωσαν την κυριαρχία τους στη Μικρά Ασία και από τότε ξεκίνησε η ανάπτυξη των τουρκικών νομαδικών φύλων στην περιοχή.

Στη διάρκεια της μάχης στο Μαντζικέρτ αιχμαλωτίστηκε ο τραυματισμένος ο Ρωμανός Διογένης, ο οποίος – αφού απόλαυσε φιλοξενίας από τους αντιπάλους του αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ταπεινωτική συνθήκη και την υπόσχεση καταβολής ενός σημαντικού χρηματικού ποσού (το ποσό το έστειλε ο Ρωμανός στον Απλ Αρσλάν, αφού είχε εκθρονιστεί). Κι αν οι εχθροί σεβάστηκαν τον ηττημένο, δεν συνέβη το ίδιο με τους δικούς του. Οι Βυζαντινοί εκθρόνισαν τον Ρωμανό, τον τύφλωσαν και τον άφησαν να πεθάνει εξόριστος σε νησί της Θάλασσας του Μαρμαρά με φρικτούς πόνους και ανελέητη ντροπή.

Η μάχη δεν είχε τον χαρακτήρας της καταστροφικής σφαγής για τον βυζαντινό στρατό, που μέτρησε ελάχιστες απώλειες (περίπου 8.000 νεκροί και αιχμάλωτοι) συγκριτικά με άλλες ήττες, όμως ήταν το οριακό εκείνο χρονικό σημείο στο οποίο η βυζαντινή κυριαρχία στην Ανατολή αρχίζει να φθίνει τραγικά.

Η συγκεκριμένη επέτειος λοιπόν, αποτελεί εθνική εορτή στην Τουρκία και με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Μπαχτσελί άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στην καταστροφή του βυζαντινού στρατεύματος με τη σφαγή των αμάχων της Σμύρνης.

«Στις 30 Αυγούστου 1922, ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του απέρριψαν την εισβολή και πρόσθεσαν μια νέα σελίδα στις ένδοξες νίκες της ιστορίας. Δίδαξαν ένα ιστορικό μάθημα σε όσους τόλμησαν να δοκιμάσουν τη δύναμη του τουρκικού έθνους. Η νίκη του Μαλαζγκίρτ και η Μεγάλη Επίθεση ήταν δύο ξεχωριστά ορόσημα που συμπλήρωσαν το ένα το άλλο και πήραν την προνομιακή τους θέση στην ιστορία», έγραψε σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Όσοι παραμένουν στην τουρκική πατρίδα και όσοι κάνουν υπολογισμούς για το τουρκικό έθνος δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι απόγονοι του Σουλτάνου Αλπαρσλάν και οι μνήμες του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στέκονται με μεγαλοπρέπεια και ενθουσιασμό. Θα ήθελα να θυμίσω προσεκτικά σε αυτούς που σκορπούν δηλητήριο χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις, σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη σκληρότητα ως οδηγό για να εκδικηθούν για την κληρονομιά των 953 ετών της κατάκτησης, την άθλια κατάσταση του βυζαντινού αυτοκράτορα στο Μαλαζγκίρτ και την ατιμωτική κατάσταση των εισβολέων που ρίχτηκαν στη θάλασσα στη Σμύρνη», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

0 Σχόλια