Εξαρθρώθηκε μια ακόμη συμμορία ρομά που χτυπούσε σπίτια ως τεχνικοί της ΔΕΗ - Λεία 1.527.230 ευρώ - Δήλωναν άνεργοι, χρωστούσαν στην εφορία και έπαιρνων επιδόματα

 

Τρεις πασίγνωστες στους εφοπλιστικούς κύκλους κυρίες έπεσαν θύματα σπείρας Ρομά, που εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή τεχνικοί ασανσέρ και έπειθαν τα θύματά τους πως αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα. 


Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζουν «μεγάλο κίνδυνο» πρόκλησης ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς, κατάφερναν να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η σπείρα των δέκα Ρομά, όλοι τους σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα, κατάφεραν να εξαπατήσουν 33 ηλικιωμένα άτομα σε περιοχές, μεταξύ άλλων, όπως η Κηφισιά, ο Χολαργός και το Χαλάνδρι. 

Όπως προέκυψε από τη μεθοδική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχοντας διακριτούς ρόλους, με διαρκή δράση, η οποία τοποθετείται χρονικά από τον Αύγουστο του 2023, ενώ κατάφεραν να αποκομίσουν με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος 1.527.230 ευρώ.

Μάλιστα, τα μέλη της δομημένης αυτής ομάδας είχαν φιλικούς ή συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους, γεγονός που τους προσέδιδε ιδιαίτερη συνοχή και αφοσίωση.


Η δράση των μελών της σπείρας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2013, ενώ, παρά τον πολυτελή βίο που διήγαν, κανείς από αυτούς δεν εργαζόταν ενώ όλοι έπαιρναν και επιδόματα...


Τα κέρδη τους τα επένδυαν στο real estate και στην αγορά οικοπέδων. 

Στην κατοχή τους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής τους, εντοπίστηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, επώνυμα ρολόγια χειρός και 14.000 ευρώ.

Τον περασμένο Αύγουστο οι κακοποιοί είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη, όταν είχαν εμπλακεί σε σοβαρό επεισόδιο μέσα σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο, όπου συνεπλάκησαν με άλλους επιβάτες, με τη συμπλοκή να καταγράφεται από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Έτσι δρούσε η συμμορία που «χτυπούσε» σπίτια εφοπλιστών



Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

Ενεργούσαν σε ομάδες των τριών ή και περισσοτέρων ατόμων και κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τα ακολουθούσαν μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους και τα ανέμεναν στις εισόδους των πολυκατοικιών, προφασίζονταν ότι τυγχάνουν τεχνικοί υπάλληλοι (ΔΕΗ, συντηρητές ανελκυστήρων κ.τλ.) και τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους, προκειμένου να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη στην ηλεκτρική εγκατάσταση, φορώντας πάντα γάντια και ιατρικές μάσκες, δυσχεραίνοντας το έργο των Αρχών.

Τέλος, οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο χώρο της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν επισταμένα τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή αντικείμενα.






Χαρακτηριστικό της θρασύτητάς τους ήταν επιμονή τους για την επίτευξη του σκοπού τους, καθώς δεν δίσταζαν να μεταχειριστούν βία, αδιαφορώντας για την προχωρημένη ηλικία των θυμάτων τους, σε περίπτωση που αυτά αντιστέκονταν.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, μετακινούνταν από την Αττική προς την επαρχία, είτε για να διαφύγουν του εντοπισμού και της σύλληψης κατά τις επιχειρήσεις που γινόταν από τις τοπικές αρχές σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, είτε για να επεκτείνουν την δράση τους.


Τα μέλη της Οργάνωσης δρούσαν κατά περίπτωση ανάλογα με τους ρόλους που τους είχαν αναθέσει ο 32χρονος αρχηγός και ο 34χρονος υπαρχηγός, οι οποίοι αποτελούσαν τα ζωτικά μέλη, καθώς:Ο μεν πρώτος ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του φυσικού αυτουργού, δηλαδή ήταν αυτός ουσιαστικά που επέλεγε και εμφανιζόταν στα υποψήφια θύματα, δε δίσταζε να χρησιμοποιήσει βία συντόνιζε τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά» μέλη και διευκόλυνε την πρόσβαση τους στο χώρο, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός τους.

Ο δε δεύτερος, κατείχε το ρόλο του παρατηρητή - τσιλιαδόρου, καθώς παρέμενε εκτός των οικιών και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα λοιπά «επιχειρησιακά» μέλη, τους οποίους ενημέρωνε σχετικά με τις κινήσεις των περιοίκων, ενώ λειτουργούσε ταυτόχρονα ως το άτομο που τους μετέφερε με το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο στο στόχο τους και παρέμενε εντός αυτού έως ότου ολοκληρωθεί η παράνομη δραστηριότητα.

Πώς η συμμορία «ξέπλενε» τα χρήματα από τις διαρρήξεις


Στο πλαίσιο πλήρους διερεύνησης της υπόθεση, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη οικονομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επεδίωκαν και διέπρατταν νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων, με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα ελάμβαναν είτε προνοιακά επιδόματα είτε είχαν αρρύθμιστες οφειλές - χρέη προς την εφορία ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας έχουν εξιχνιασθεί 3 περιπτώσεις κλοπών από οικίες με τη μέθοδο της διάρρηξης και 30 κλοπές, είτε τετελεσμένες, είτε σε απόπειρα, με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι οποίες έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Τέλος, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε εικόνες από τη λεία της συμμορίας:







0 Σχόλια