Ο Φιντάν ζητάει συνδιαχείριση στο Αιγαίο και μιλάει για τουρκική μειονότητα, η Μπακογιάννη δεν θεωρεί το Αιγαίο "ελληνική λίμνη" και ο Γεραπετρίτης συνεχίζει τον...διάλογο


Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα με προθέσεις «καζάν καζάν»*

Ο Χακάν Φιντάν επέμεινε να ζητάει συνδιαχείριση στο Αιγαίο και ζητάει με θράσος λύση «πακέτο»: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» είπε προσθέτοντας ότι «όλα πρέπει να συζητιούνται», ενώ μίλησε ευθέως για «διαμοιρασμό του Αιγαίου»! Αναφέρθηκε ξανά σε λύση «win win», λέγοντας ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία για το θετικό κλίμα, ώστε την αιώνια γειτονιά μας να την κάνουμε αιώνια φιλία», ενώ δεν έκανε βήμα πίσω για τις τουρκικές αξιώσεις, ζητώντας «δίκαιο διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών». Με σκυμμένο το κεφάλι δήλωσε ότι είχε «άμεσο και ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας» με τον Τούρκο ομολόγό του. 

Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για δίκαιη λύση στην ανατολική Μεσόγειο σε θέματα ΑΟΖ την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Υπενθυμίζεται ότι το ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ξεκαθαρίσει ότι η «Η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου» και δεν υφίσταται καμία αξίωση συνδιαχείρισης.

Σημειώνεται ότι, στις δηλώσεις του ο Φιντάν επέμεινε στα περί τουρκικής μειονότητας, την οποία αυτή τη φορά δεν περιόρισε στη Θράκη, καθώς υποστήριξε ότι «εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι «ομογενείς» μας στην Ελλάδα!».

Ν.Μπακογιάννη: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»!

Η δήλωση αυτή έγινε τη στιγμή που διεξάγεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών Γ.Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χ.Φιντάν!

Φαίνεται πως πρόκειται για μία από αυτές τις δηλώσεις που προετοιμάζουν την ελληνική κοινή γνώμη για παραχωρήσεις….

Μία «προετοιμασία που ξεκίνησε από χθες όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είχαν μια άτυπη αλλά περίεργη και αφύσικη συνάντηση λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη.

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι τέσσερις εχθροί, Ελλάδα, Κύπρος από την μία και Τουρκία, Αλβανία από την άλλη και όλοι αναρωτιούνταν τι κοινό είχαν να συζητήσουν παρά την «τακτοποίηση» των ΑΟΖ μεταξύ όλων αυτών των χωρών και το Κυπριακό.

Η φωτογραφία, ακόμα πιο πονηρή καθώς εντάσσεται στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» ότι σε ειρηνικό κλίμα «τα βρίσκουμε» μεταξύ μας και ότι υπάρχει σχέδιο διαμοιρασμού της ΑΟΖ.

Τελικά μόνο τυχαία δεν ήταν η ξαφνική επίσκεψη του Μ. Πομπέο και η συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη.

Υ.Γ. Αισθάνεται άνετα ο Ν.Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίπλα στον Ρ.Τ.Ερντογάν;

Έναν Ερντογάν ο οποίος ευθύνεται για την διαιώνιση της διχοτόμησης της Κύπρου,  δεν αναγνωρίζει καν το ανεξάρτητο κράτος της Κύπρου, μιας χώρας που έχει χάσει ανθρώπους και ακόμα οι περιουσίες τους βρίσκονται στα χέρια των Τούρκων;

* Τι σημαίνει καζάν-καζάν; Είναι το γνωστό win-win. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το «καζάν-καζάν» του Ερντογάν μπορεί να «ξέχασε» να το μεταφράσει η κρατική τηλεόραση, αλλά ουσιαστικά ο σουλτάνος είπε: «Ή θα πάρουμε κι εμείς μερίδιο σε ό,τι βρείτε στο Αιγαίο, ή δεν θα πάρει κανείς».

Υπενθυμίζεται πως win-win στο μάνατζμεντ είναι ένας μακροπρόθεσμος παράγοντας επιτυχίας για μια επιχείρηση ώστε στις διαπραγματεύσεις να κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Η κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές κερδίζουν είναι η πλέον ελκυστική. Παρέχει και στους δύο μερίδιο στην εκτέλεση της συμφωνίας.

0 Σχόλια