Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Δίκες της Τραπεζούντας, όταν το Οθωμανικό κράτος αναγνώρισε τις Γενοκτονίες.
Σε μια από τις τελευταίες της αναλαμπές πριν την οριστική διάλυση, η Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μερική αποδυνάμωση των Νεότουρκων που την έβαλαν στον πόλεμο, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων ξεκίνησε σειρά δικαστηρίων την άνοιξη του 1919 στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Κατηγορούμενοι ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Νεοτουρκικού Κινήματος ακόμη και οι τρεις ηγέτες του με κατηγορίες όπως έσχατη προδοσία και εγκλήματα κατά του πληθυσμού κυρίως για τις Γενοκτονίες Αρμενίων και Ελλήνων.
Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι συγκλονιστικά, όχι μόνο αποκαλύφθηκε το σχέδιο εξόντωσης των Χριστιανών, αλλά και φρικιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο θανάτωσης τους.
Πιο συγκεκριμένα προέκυψαν μαζικοί πνιγμοί Αρμενίων στη Μαύρη θάλασσα.
Ο Αμερικανός πρόξενος στην Τραπεζούντα, Oscar Heizer, κατέθεσε:
«Πολλοί Αρμένιοι μεταφέρθηκαν με βάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρίχτηκαν στο νερό μέχρι θανάτου», ενώ παρόμοια είναι και η κατάθεση του Ιταλού διπλωμάτη Giacomo Gorrini: «Είδα χιλιάδες αθώες γυναίκες και παιδιά να τοποθετούνται σε βάρκες που αναποδογυρίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα».
Οι εγκληματικές πράξεις δεν περιορίστηκαν μόνο στη σωματική βία αλλά κατά τη διάρκεια των δικαστηρίων βγήκαν στην επιφάνεια ιατρικά πειράματα που οδήγησαν στο θάνατο παιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι παιδιά δηλητηριάστηκαν με μορφίνη ή εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια σε σχολικά κτίρια που είχαν μετατραπεί σε χώρους εξόντωσης.
Μάρτυρες κατέθεσαν:
«Ο Dr. Saib εκτελούσε πειράματα σε παιδιά, χορηγώντας μορφίνη σε θανατηφόρες δόσεις».
Ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού Hasan Muruf κατέθεσε:
«Ενώ τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν συγκεντρωμένα σε σχολεία, μερικές φορές έριχναν μέσα τοξικά αέρια ή τις εξανάγκαζαν να περάσουν από ειδικά "στρατόπεδα εκπαιδευτικών" για εκπαίδευση σε "καταναγκαστικά έργα", ενώ στην πραγματικότητα τους εξόντωναν με χημικά ή τους σκότωναν αργότερα».
Μια άλλη μέθοδος πολύ διαδεδομένη μέθοδος θανάτωσης ήταν η μόλυνση με τύφο καθώς δεν άφηναν ίχνη βίας.
Ο Ελβετός διπλωμάτης και γιατρός, Maxime Van Den Heuvel δήλωνε στο δικαστήριο:
«Οι τουρκικές αρχές εφάρμοσαν ειδικές ενέσεις τύφου και άλλων λοιμωδών νοσημάτων στους Αρμένιους κρατούμενους. Οι ενέσεις προκαλούσαν οξεία ασθένεια και οι κρατούμενοι πεθαίνανε εντός ημερών από την ασφυξία και τα συμπτώματα της μόλυνσης».
Τα παραπάνω βεβαιώνουν στις καταθέσεις τους και οι Heizer και Gorrini που ανέφεραν:
«Στην περιοχή της Τραπεζούντας, η τουρκική κυβέρνηση είχε αναπτύξει μια φρικτή στρατηγική. Χρησιμοποιούσαν ενέσεις που προκαλούσαν τύφο και άλλες λοιμώξεις, με σκοπό να εκτοπίσουν και να εξοντώσουν τους Αρμενίους χωρίς να αφήσουν ίχνη από βία ή σφαγές»«Όταν οι Αρμένιοι μεταφέρονταν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα σχολεία, πολλές φορές τους εμβολίαζαν με ενέσεις τύφου. Ο θάνατος από την ασθένεια ήταν ακαριαίος και οι αρχές το χρησιμοποιούσαν ως μέσο μαζικής εξόντωσης χωρίς να αφήνουν ίχνη.
Οι Δίκες προβλεπόταν να έχουν συνέχεια και είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές του κράτους, αλλά η απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα το Μάιο του 1919 σταμάτησε τις διαδικασίες. Οι επόμενες Δίκες ματαιώθηκαν και οι αποφάσεις ακυρώθηκαν.
Τα πρακτικά των δικών αυτών χρησιμοποιήθηκαν από πολλές χώρες για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά παρόλο που οι δίκες αυτές θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο γι'αυτήν σχεδόν τις αγνοεί. Είναι επίσης παράδοξο ότι σχεδόν δεν υπάρχει καν αναφορά στο Ελληνικό διαδίκτυο εν αντιθέσει με πληθώρα fake news.
Η σημασία των Δικών της Τραπεζούντας ξεπερνά την νομική τους διάσταση και επεκτείνεται σε ένα σύνολο διεθνών, πολιτικών και ιστορικών πλαισίων. Αυτές οι δίκες αποτέλεσαν την πρώτη σημαντική προσπάθεια καταγραφής και καταδίκης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, θεμελιώνοντας τη βάση για τη σύγχρονη αντίληψη της γενοκτονίας και τη δημιουργία μηχανισμών διεθνούς δικαιοσύνης, που θα υλοποιούνταν πλήρως πολλές δεκαετίες αργότερα.
0 Σχόλια