Και πριν το μελάνι στην ερώτηση στεγνώσει ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην στην περιοχή της Διψελιζας στην Κερατέα η οποία παρά τον δυνατό αέρα, ευτυχώς, έσβησε χάρη στην ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών
Του: Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Ανατολικής ΑττικήςΠρος: Υπουργό Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΥπουργό Πολιτικής Προστασίας
Κύριε Υπουργέ,
Έναν εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων, οι οποίοι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα τραγωδία στην Ανατολική Αττική, επισημαίνει μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δημοσιεύθηκε το 2019.
Σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας του µεταπτυχιακού προγράµµατος “Περιβάλλον και Ανάπτυξη”, µε επιβλέποντα τον δρα πολεοδόµο-συγκοινωνιολόγο µηχανικό Ευθύµιο Μπακογιάννη, οι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο µε στενά πλάτη δρόµων (οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν δίνουν πρόσβαση απευθείας στη θάλασσα) και αδιέξοδα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογρομμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισµός των διόδων προς τη θάλασσα µε µάντρες ή περιφράξεις, σε συνδυασµό µε τις µετεωρολογικές συνθήκες του καλοκαιριού, αλλά και η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών.
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα, οι πιο ευάλωτοι σε περίπτωση πυρκαγιάς οικισµοί στην Ανατολική Αττική -µε σειρά επικινδυνότητας- είναι το η Κακιά Θάλασσα, η Βραυρώνα, η Χαµολιά, το Ζούμπερι και οι Άγιοι Απόστολοι (στο τμήμα τους που ανήκει στη ζώνη µείξης δάσους-κατοικιών), οι οποίοι συγκέντρωσαν τη χαµηλότερη βαθµολογία στον δείκτη που χρησιµοποιήθηκε αλλά και στη φωτοερµηνεία που ακολούθησε µέσω του Google.
Η επικινδυνότητα και τα χαρακτηριστικά των εν λόγω οικισμών δεν πρέπει να αποτελούν “άλλοθι” για την αδυναμία αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή. Αντιθέτως, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα η πρόληψη, ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επιχειρησιακή δυνατότητα των αρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ξανά ανθρώπινες ζωές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, την ύπαρξη χώρων συγκέντρωσης (λιµανιών-µαρινών-αλιευτικών καταφυγίων) στην περιοχή. Στη Βραυρώνα, στη Χαµολιά και στην Κακιά Θάλασσα δεν εντοπίστηκε κανένας τέτοιος χώρος, αλλά και στο σύνολο των οικισµών αυτά τα σηµεία είναι δυσεύρετα.
Ακόμη, στις δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν φάνηκε η παντελής έλλειψη αντιπυρικών ζωνών. Η έρευνα αναφέρει ότι δεν υπάρχει καµία ζώνη που να µπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο και να εµποδίσει ή να φρενάρει µια πιθανή πυρκαγιά. Μόνο στην περίπτωση του οικισµού Ζούµπερι, η λεωφόρος Μαραθώνος, εάν αξιοποιηθεί σωστά, θα µπορούσε να παίξει ρόλο αντιπυρικής ζώνης, δεδοµένου ότι είναι δρόµος 14-15 µέτρων.
Βάσει των ανωτέρω :
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες στους εν λόγω οικισμούς και στα δάση που τους περικλείουν?
2. Έχουν αφαιρεθεί οι περιφράξεις που εµποδίζουν την πρόσβαση στις ακτές?
3. Έχουν διαπλατυνθεί οι δρόμοι?
4. Έχουν τοποθετηθεί πινακίδες για απαγόρευση της στάθµευσης σε δρόµους που θεωρούνται κρίσιµοι σε περιπτώσεις ανάγκης διαφυγής?
5.Έχουν δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης για τους επισκέπτες λουόμενους?
6. Έχουν πραγματοποιηθεί διανοίξεις δρόµων ώστε να προσφέρουν πρόσβαση προς τη θάλασσα καθώς και η κατάρτιση συγκεκριµένου σχεδίου διαφυγής µε δυνατότητα επιστράτευσης όλων των πλωτών µέσων που είναι διαθέσιµα στις απειλούµενες περιοχές και πέριξ αυτών?
7. Έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση και βελτίωση του δικτύου δασικών δρόµων?
Ο ερωτών Βουλευτής
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
0 Σχόλια